Stránky

čtvrtek 7. března 2013

Bída fotbalových komentátorů

Fakt, že úroveň fotbalových komentátorů v českých televizích není valná, je asi jasný každému, kdo alespoň občas nějaký zápas sleduje. Úlohou takového komentátora je říkat neznalému divákovi jméno hráče u míče a sem tam to opepřit vtípkem, zajímavou informací ze zákulisí, či nahrávkou přísedícímu expertovi ke zhodnocení taktiky, výkonu hráče apod. Jenže...

Jenže se komentátoři velmi často staví do role, která jim nepřísluší a kterou ani nezvládají. Nevím, jestli se snaží odkázat na Otu Pavla, nebo přidat nějaký bonmot na seznam oblíbených hlášek sportovních komentátorů ("Lokvenc, velká šance! A teď slovinský brankář potvrdil, že má Lokvence dokonale přečteného z německé ligy. Byť tedy každý hraje jinou soutěž."), nicméně jejich komentáře často zní jako slohové cvičení žáka základní školy. Každou chvíli tak slyšíte o "všudybílkovi Jiráčkovi", "na pětníku kooperující Barceloně" a "Teplicích, které uštědřily lekci z efektivity". Asi to je nějaká specialita fotbalu, protože při hokeji většinou komentátoři mluví jako lidi. U jednoho z komentátorů (ehm, Čapek, ehm) to došlo až do té fáze, že buď zmateně žvatlá tyto předpřipravené nesmysly, nebo mlčí a zápas doprovází pouze citoslovci "uuuuu" a "ojojoj".

Přesto je většinou výkon komentátorů lepší než to, co předvádí tzv. fotbaloví experti. Já jako nevím, ale většina diváků asi na ten fotbal taky kouká a toho, že "Modrič si přehodil míč z levé na pravou, vystřelil a od tyče se míč odrazil do brány" si všimne i bez toho, aniž by jim to sdělil expert při zápase a pak další expert ještě dvakrát ve studiu. Od experta bych očekával, že nám poví, který hráč měl proti Modričovi vystoupit, aby takhle vystřelit nemohl, kdo zaspal a jestli chyba nevznikla už tím, že na půlící čáře zbytečně ztratil míč van Persie. Jako jediný z expertů tohle uměl Jaroslav Hřebík.

Tak toho se u nás nedočkáme

Jenže asi nesmíme zapomínat na to, že se vesměs jedná o hráče, kterým jsme se před pěti lety smáli při pozápasových rozhovorech ve stylu: "Měli jsme šance, ale soupeř dal víc gólů a fotbal se hraje na góly, za dvě žlutý hráč dostane červenou a za faul ve vápně se píská penalta." Ti chytřejší se totiž buď vrhli na podnikání jako Poborský, nebo si našli nějaké teplé místo v klubu, či reprezentaci jako Šmicer. Na nás diváky tak zbývají právě Sionkové, Zelenkové, Karochové a trenéři, které nikdo nechce, třeba Csaplár nebo Straka.

Speciální zmínku si ještě zaslouží právě Csaplár, který začal používat slovo kvalita, ze kterého se stal nový buzz word fotbalových komentátorů v celé republice. "Chyběla kvalita v zakončení", "to zpracování, to je prostě kvalita", "dlouhý pas neměl ptořebnou kvalitu" a mnoho a mnoho dalších variací by bez něj nikdy nevzniklo. Nedík!

A druhou speciální zmínku věnuji Marku Jankulovskému, jehož historky z jízdy s Kaladzem a o tom, jaký je Beckham hodný a tichý kluk zpestřují každé vysílání Ligy Mistrů na COOLu. Další nedík.

Žádné komentáře:

Okomentovat