Stránky

sobota 12. května 2012

Vimium - skvělé rozšíření pro Chrome

Nemám rád myši. Počítač prostě raději ovládám klávesnicí. Je to rychlejší, přesnější a nemusím pořád přesouvat pravou ruku na myš a zpátky. U většiny programů jsem se tedy už naučil klávesové zkratky pro většinu vykonávaných operací, ale v internetovém prohlížeči jsem myš úplně eliminovat zatím nedokázal. Otevírání a zavírání karet je ještě v pohodě, ale třeba otevřít odkaz umístěny v textu už je celkem problém. Než se tam přes TAB doskáče, je skutečně rychlejší vzít do ruky myš.

Na Google+ dnes Marek Polcar psal o rozšíření Vimium a hned mi bylo jasné, že to je přesně to, co hledám. Ovládání vychází do jisté míry z textového editoru Vim, takže je kladen důraz zejména na to, aby všechno bylo po ruce a proveditelné ideálně stisknutím jen jedné klávesy. Kdo pracuje s Vimem, nebude asi problém si zvyknout na scrollování pomocí h, j, k a l, kopírování URL přes yy apod.

Zajímavé je otevírání odkazů, stačí zmáčknout f  (v případě, že chcete odkaz otevřít v novém panelu, pak F) a na obrazovce se u každého odkazu objeví kód s jedním nebo dvěma písmenky, která stačí napsat a je to stejné, jako klik myší. Lze tak ovládat dokonce i komplikovanější stránky jako třeba Facebook.

Jak Vimium funguje je ale stejně nejlépe pochopitelné z tohoto videa:



Možná vás napadlo, jak se Vimium chová, pokud najedete na nějakou stránku, která už klávesové zkratky podporuje (typicky třeba GMail). Odpověď je velmi jednoduchá: nijak. I když až tak jednoduché to vlastně není. Můžete si totiž nastavit seznam stránek, na kterých se má Vimium deaktivovat, pokud ale stránku do tohoto seznamu nezahrnete, jsou její zkratky potlačeny. Pokud ale stránku na tento seznam zařadíte, počítejte s tím, že se potlačí úplně všechny zkratky, ne jen ty, které kolidují. Z této stránky se tedy ani nepřepnete na další kartu pomocí J nebo K, což je zatím asi jediná věc, která mi vadí.

Jedná se rozhodně o rozšíření, které doporučuji alespoň vyzkoušet. Ke stažení je samozřejmě z Chrome Web Store.

Žádné komentáře:

Okomentovat